Simplificat le spunem benzinării, în realitate reprezintă stații de distribuție a carburanților pentru autovehicole.

Combustibilii distribuiți prin benzinării sunt în general benzina, motorina și gazul GPL.

Deoarece acestea reprezintă materiale combustibile extrem de inflamabile și cu o putere calorifică ridicată, benzinăriile pot prezenta riscuri ridicate. Tocmai din acest motiv condițiile de siguranță sunt stricte și sporite. Aceste condiții stricte fac ca în cele din urmă aceste unități de alimentare să fie printre cele mai sigure unități comerciale.

Una din măsurile aplicate o reprezintă păstrarea unei anumite distanțe de siguranță față de alte clădiri ce ar putea să fie în imediata apropiere. În acest fel un evential incendiu din benzinărie s-ar extinde mai greu către alte clădiri din jur, sau un incendiu la o clădire alăturată ar afecta foarte puțin benzinăria.

Incendiul se întinde în general pe o anumită suprafață. În lipsa altor materiale combustibile aflate în imediata apropiere și care s-ar putea aprinde, favorizând extinderea incendiului, focul se localizează pe o anumită zonă.

Distanțele dintre benzinării și clădiri din jur sunt precizat în

Normativ pentru proiectarea, executarea, exploatarea, dezafectarea şi postutilizarea staţiilor de distribuţie a carburanţilor la autovehicule”, indicativ NP 004-03.

Distanțele între benzinării și cele mai apropiate locuințe sunt următoarele: între locuință și rezervoarele subterane de combustibili cel puțin 5m, între locuință și pompe de cel puțin 6m.

Distanțele între benzinării și cele mai apropiate clădiri de turism, hoteluri sau pensiuni, sunt următoarele: între clădirea de turism și rezervoarele subterane de combustibili cel puțin 15m, între hotel sau pensiune și pompe de cel puțin 10m.

Distanțele între benzinării și cele mai apropiate clădiri de învățământ, creșe, școli sau grădinițe, sunt următoarele: între clădirea de învățământ și rezervoarele subterane de combustibili cel puțin 15m, între școală sau grădiniță și pompe de cel puțin 10m.

Clădirile înalte sau foarte înalte se vor amplasa la 25m sau mai mult de limita proprietății pe care se amplasează benzinăria.

Distanțele între benzinării și cele mai apropiate săli de sport, sunt următoarele: între clădirea de sport și rezervoarele subterane de combustibili cel puțin 20m, între sala de sport și pompe de cel puțin 20m.

Distanțele între benzinării și cele mai apropiate blocuri de locuințe sunt următoarele: între blocurile de locuințe și rezervoarele subterane de combustibili cel puțin 10m, între locuință și pompe de cel puțin 10m.

Distanțele între benzinării și cele mai apropiate spații de producție sau depozitare sunt următoarele: între hale și rezervoarele subterane de combustibili cel puțin 10m, între hale și pompe de cel puțin 10m.