Auzim deseori termenul de Aviz de Securitate la Incendiu sau de / și de Autorizația de Securitate la Incendiu. De cele mai multe ori pentru cei care nu sunt specialiști ele sunt percepute ca fiind unul și același document.

În realitate însă între cele două există o diferență majoră, semnificativă, extrem de importantă.

De multe ori se obține Aviz de Securitate la Incendiu și sunt prezentate la instituțiile statului pe post de document necesar și existent pentru obținerea autorizației de funcționare. Acest lucru nu este între în regulă ci o încălcare gravă a legii.

Partea gravă este că într-o anumită măsură autoritatea de reglementare, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, menține și ea această stare de confuzie prin faptul că documentul numit Aviz de Securitate la Incendiu are exact același format, standard vizual, ca și Autorizația de Securitate la Incendiu.

Haideți să vedem mai jos care sunt diferențele între Avizul de Securitate la Incendiu și Autorizația de Securitate la Incendiu.

Avizul de Securitate la Incendiu– document emis de către inspectoratele județene pentru situații de urgență, de către pompieri cum spunem noi, și care confirmă faptul că documentația de proiectare depusă pentru o clădire reflectă, adică proiectantul a implimentat, măsurile de securitate la incendiu conform legislației și reglementărilor tehnice valabile la momentul depunerii.

Autorizația de Securitate la Incendiu– document emis de către inspectoratele județene pentru situații de urgență, de către pompieri cum spunem noi, și care confirmă faptul că documentația de proiectare depusă pentru o clădire reflectă, adică proiectantul a implimentat, măsurile de securitate la incendiu, dar și că aceste măsuri au fost implimentate pe teren. A doua parte se face prin vizitarea de către reprezentanții inspectoratului pentru situații de urgență a clădirii și verificarea la fața locului a faptului că pe teren clădirea este corect realizată.

Pentru a putea funcționa o clădire are nevoie de Autorizație de Securitate la Incendiu și nu de Aviz de Securitate la Incendiu.

Avizul de securitate la incendiu este utilizat de către investitorii pentru a putea fi siguri că măsurile propuse sunt cele corecte și o dată implimentate se va obține autorizația de securitate la incendiu.

De foarte multe ori, cu bunăștiință, administratorii unei clădiri, obțin avizul de securitate la incendiu, nu implimentează măsurile, dar se prezintă cu acest document pentru obținerea autorizației de funcționare. Autoritățile statului, din necunoaștere, sau tot din bunăștiință, acceptă acest document și eliberează autorizația de funcționare, asta deși pe teren nici o măsură nu a fost implimentată și clădirea nu este sigură.