Când are nevoie un restaurant de autorizația sau aviz de securitate la incendiu?

Este o întrebare firească pe care fiecare proprietar de restaurant și-o pune.

În primul rând să înțelegem diferența dintre autorizație de securiatate la incendiu și avizul de securitate la incendiu.

Autorizația de securitate la incendiu reprezintă un document emis de către inspectoratele județene de pentru situații de urgență și prin care se confirmă, pe bază de documente și vizită pe amplasament, că un spațiu sau o clădire îndeplinește condițiile de funcționare din punct de vedere al securității la incendiu.

Avizul de securitate la incendiu nu conferă dreptul de funcționare, el reprezintă doar un document care confirmă că un proiect depus este conform din punct de vedere al riscului la foc.

Iată ce documente sunt necesare pentru a se putea obține autorizația de securitate la incendiu.

Haideți să vedem însă când are nevoie un restaurant de autorizație de securitate la incendiu pentru a funcționa.

În primul rând trebuie să știm că nu orice restaurant sau spațiu are nevoie de autorizație de securitate la incendiu. HG 571/2016 reprezintă actul normativ care precizează care spații și care clădiri necesită această autorizație specială și care este o autorizație de funcționare.

Un restaurant are nevoie de autorizație de securitate la incendiu dacă suprafața construită desfășurată este mai mare de 200 de metri pătrați.

După cum vedem doar suprafața construită desfășurată este criteriul care trebuie să fie luat în considerare. Nu contează la un restaurant câte persoane are, ce regim de înălțime are, unde este amplasat, ce program de funcționare are sau din ce materiale de construire este realizat atunci când trebuie să stabilim dacă un spațiul necesită sau nu autorizație de securitate la incendiu.

Dacă un restaurant necesită autorizație de securitate la incendiu atunci funcționarea lui fără ca acest document să existe nu este permisă.

Care sunt specialiștii care obțin autorizația de securitate la incendiu?

Atenția la un aspect extrem de important: chiar dacă un restaurant nu necesită autorizație de securitate la incendiu este foarte important ca acesta să fie conform la incendiu, adică să îndeplinească condițiile, chiar dacă acestea nu mai sunt verificate de către pompieri.