ASIC GL FOC reprezintă un produs software realizat de către Asociaţia pentru Securitatea la Incendiu a Construcţiilor şi care ajută proiectanţii, experţii şi verificatorii de proiecte să stabilească prin calcul care este rezistenţa la foc a elementelor de lemn de tip grindă(grinzi, pane, căpriori).

Softul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul asociaţiei şi poate fi utilizat fără a exista nici o limitare în acest sens.

La acest moment el se află în faza de testare, tocmai de aceea rugăm utilizatorii să ne ofere tot ajutorul necesar atunci când constată deficienţe în utilizare. Acestea pot fi trimise prin email la adresa: contact@securitate-incendiu-constructii.ro .

Calculul prezent are la bază EUROCOD 5- Proiectarea structurilor de lemn, Partea 1-2 (SR EN 1995 -1 -2)- Calculul structurilor la foc.

Se consideră că un element de lemn îndeplineşte condiţia de rezistenţă la foc R o perioadă de timp dacă după acel timp de expunere la incendiu poate să preia încărcările ce îi revin, adică Momentul capabil al secţiunii reduse să fie mai mare decât Momentul de calcul rezultat din acţiunea încărcărilor.

În minutul în care cerinţa nu mai este îndeplinită înseamnă că nu se mai asigură condiţia de menţinere a capăcităţii portante. Spre exemplu, dacă nu se mai verifică condiţia în minutul 79 atunci rezistenţa la foc a elementului este R78.

  1. Explicarea termenilor.